lördag 26 september 2015

Sinntorpsskolan

I Lindome finns ett flertal förskolor och skolor att välja mellan. Skånhällaskolan är en grundskola för år F-9. Almåsskolan ligger i Lindome Centrum med klasser från år 4-9. Valåsskolan är en grundskola för år F-3 och Sinntorpsskolan som ligger i Lindomes östra del har idag byggts ut och är numera en grundskola för årskurserna F-9.

I början av 1800-talet låg inte Sinntorpsskolan på samma plats som den gör idag. Platsen som skolan ligger på idag beslutades att börja byggas 1849.

På Sinntorpsskolan finns fortfarande Lindomes äldsta skolbyggnad kvar, vilket är byggd 1865. Under de kommande åren har det tillkommit tillbyggnader, dessa år är 1903, 1955, 1976 och 1977. (http://www.bygdeband.se)



                                              Sinntorpsskolans första byggnad år 1935
                                             


Bilder från den nya byggnden och utbyggnad



                                           
                                                           Sinntorpskolan idag


               
Bilder tagna från: http://minnen.molndal.se/platser/iframe/kulturmiljoer/q_t/blankett_sinntorp.htm och http://mittpunktlindome.blogspot.se/
                                                                 

                                                                    Busshållplats



                                                  Bild tagen av Yasmin Khorram Manesh


Lindome Station


År 1888 fick Lindome socken sin första järnvägsstation och samma år öppnades järnvägen Göteborg-Varberg för allmän trafik.


                   
År 1992 startade pendeltågstrafiken mellan Göteborg och Kungsbacka och då invigdes också Lindome station. Det finns också en större busshållplats i anslutning till pendeltågsstationen. Stationen byggdes om 2012 för att anpassas till nya längre tåg. (http://www.bygdeband.se/plats/29102/sverige/vastra-gotalands-lan/molndal/lindome/)


Bilderna är tagna från: http://www.bygdeband.se/plats/29102/sverige/vastra-gotalands-lan/molndal/lindome/lindome-station/ och http://mittpunktlindome.blogspot.se/



Lindome Kyrka


När den första kyrkan byggdes är inte helt klart, men det finns en dopkar bevarad från 1100 eller 1200-talet. I den södra korsarmen finns en altartavla från 1600-talet och längre bak i kyrkans byggnad finns bilder på Jesus och lärjungarna som troligtvis tillhörande en äldre kyrka. Det är inte helt säkert om det varit en gammal altarsats eller om den alltid har suttit längst ner i kyrkan.

Den nuvarande altartavlan kom till vid kyrkans renovering år 2000 och föreställer Marias möte med Jesus efter uppståndelsen. Tornets övre delen blev påbyggd när kyrkan utökades och byggdes om till korskyrka inför invigningen 1885.

Orgeln är ombyggd 1962 till 22 stämmor och där behöll man bl.a. fasaden och orgelskåpet från år 1886. År 1984 renoverades och ommonterades orgeln. (http://www.lindomeforsamling.se/)

https://soundcloud.com/yasamin-khorram-manesh/klockor

Idag ringer klockorna till gudstjänster varje söndag och i veckan vid begravning. När klockorna ringer kl 11.00 mitt i veckan är det för att en församlingsbo har avlidit. Under sommaren ringer klockorna också för att påminna om morgon och afton bönen.


                                                         Innan utbyggnad en av kyrkan                                                                            
   

                                                             Dopkar gjord av täljsten



                                                              Lindome kyrka idag

                                             


Lindome Centrum

På 1970-talet påbörjades en utbyggnad till ett förortsamhälle. Ett centrum skulle etableras i Lindome mellan kyrkan och stationen, innehållande bland annat affärer, bibliotek, högstadieskola och vårdcentral. Bostäder började också att byggas, i första hand som småhus/radhus vilket fortfarande präglar Lindomes bebyggelse.

Idag har centrumet en hel del att erbjuda i form utav mataffärer, klädbutiker, skolor, apotek, vårdcentral, folktandvården, gym mm. Centrumet kommer att fortsättas att byggas ut och expanderas för att öka centrumets attraktivitet och bostäder kommer att byggas då efterfrågan på bostäder ökar nära centrumet. (http://www.lindomecentrum.n.nu/)





Film Lindome centrum

Lindome

I harmoniska Lindome finns det en salig blandning av både natur och centrum. Med ett flertal förskolor och grundskolor att välja mellan och ett lugnt klimat är det många barnfamiljer som är bosatta här.

Inom Lindome finns fina naturområden såsom Bunketorp som ligger i anslutning till Lindome Golfbana. Här finns motionsslingor, rid- och skidspår och bada kan man göra i närbelägna Västra Ingsjön med sandstrand eller Södra Barnsjön, som har strand med bryggor och bollplan. Tycker man om att sysselsätta sig med fiske kan man göra det i Norra Barnsjön eller längst Lindomeån. Lindome kyrka är en gammal vit stenkyrka som ligger synligt över Lindome by på en ås.(http://www.molndal.se/)
                                                                     

Lindome är en tätort i Mölndals kommun och kyrkbyn i Lindome socken. Lindome ligger mellan Göteborg och Kungsbacka och tillhörde innan Hallands län fram till 1971 då området överfördes därmed till Göteborgs och Bohus län, numera Västra Götalands län.

Kyrkby kallas sentida bebyggelser som vuxit upp kring en kyrka och socken är ett gammalt danskt namn på landsortsförsamling i folkkyrkor enligt äldre indelning. "Kyrksocken"kallas områden som kom att få funktion som borgerlig landskommun (sockenkommun) och beskattningsenhet (jordebokssocken). (https://sv.wikipedia.org/wiki/Lindome)

Fram till 1965 hette kommunen Annestorp. Numera är Annestorp ett område och en hållplats i Lindome.                                          
                                                  Bild tagen av Yasmin Khorram Manesh

Lindome är uppdelat i 6 kommunområden och dessa är följande; Lindomes västra glesbygd, Västra Lindome, Centrala Lindome, Östra Lindome; Lindomes östra glesbygd och Hällesåker.

                                               Gammal bild på Lindome från 1870
                            (http://www.bygdeband.se/?post_type=attachment&p=774116)


                                                              På väg in till Lindome

                                                Bild tagen av Yasmin Khorram Manesh
               

Varför närområdesstudier?

"Att lära sig förstå en plats och utveckla tillhörighet till den, ger en större tillit, vilket i sin tur ger en tryggare identitet"(Sanderoth,Werner&Båth, 2009,2015), s.96

Genom att få en förståelse för omgivningen får även eleven en djupare förståelse för sig själv. Att kunna utveckla en tillhörighet till en plats och lära sig att förstå den ger en större tillit, vilket ger en tryggare identitet.

"Närområdesstudier blir utgångspunkt i en mera levande undervisning, eftersom eleverna, som blir berörda då eget område studeras, blir mer mottagliga och intresserade. Det abstrakta görs mer konkret och det nära görs mer begripligt, hanterbart och meningsfullt"(Sanderoth,Werner&Båth, 2009,2015), s 83.

När man tillsammans "undersöker" platser och byggnader där eleverna vistas och har egna erfarenheter ifrån kan man lättare fånga upp deras intresse. Eleverna kanske är nyfikna på områden eller platser där de vistas ofta och då kan man tillsammans forska vidare på detta.

"Genom närområdesstudier utvecklar vi alla en förståelse för och en känsla av sammanhang vilket skapar trygghet och tillhörighet och bidrar till att vi gör oss själva mer begripliga i förhållande till vår omvärld i tid och rum"(Sanderoth,Werner&Båth, 2009,2015,) s 19.

När man arbetar med närområdesstudier blir eleverna delaktiga utifrån sin egen värld och de ges möjlighet att använda sina egna erfarenheter samt få den bearbetad för att sedan tolka sin omvärld. Eleverna använder sig dessutom av en rad olika sinnen vilket gör att effekten av inlärningen blir större.

Det finns möjlighet att integrera många studiemiljöer och ämnen när man arbetar med närområde, samt blir undervisningen meningsfull då elevernas egna område studeras.