lördag 26 september 2015

Lindome

I harmoniska Lindome finns det en salig blandning av både natur och centrum. Med ett flertal förskolor och grundskolor att välja mellan och ett lugnt klimat är det många barnfamiljer som är bosatta här.

Inom Lindome finns fina naturområden såsom Bunketorp som ligger i anslutning till Lindome Golfbana. Här finns motionsslingor, rid- och skidspår och bada kan man göra i närbelägna Västra Ingsjön med sandstrand eller Södra Barnsjön, som har strand med bryggor och bollplan. Tycker man om att sysselsätta sig med fiske kan man göra det i Norra Barnsjön eller längst Lindomeån. Lindome kyrka är en gammal vit stenkyrka som ligger synligt över Lindome by på en ås.(http://www.molndal.se/)
                                                                     

Lindome är en tätort i Mölndals kommun och kyrkbyn i Lindome socken. Lindome ligger mellan Göteborg och Kungsbacka och tillhörde innan Hallands län fram till 1971 då området överfördes därmed till Göteborgs och Bohus län, numera Västra Götalands län.

Kyrkby kallas sentida bebyggelser som vuxit upp kring en kyrka och socken är ett gammalt danskt namn på landsortsförsamling i folkkyrkor enligt äldre indelning. "Kyrksocken"kallas områden som kom att få funktion som borgerlig landskommun (sockenkommun) och beskattningsenhet (jordebokssocken). (https://sv.wikipedia.org/wiki/Lindome)

Fram till 1965 hette kommunen Annestorp. Numera är Annestorp ett område och en hållplats i Lindome.                                          
                                                  Bild tagen av Yasmin Khorram Manesh

Lindome är uppdelat i 6 kommunområden och dessa är följande; Lindomes västra glesbygd, Västra Lindome, Centrala Lindome, Östra Lindome; Lindomes östra glesbygd och Hällesåker.

                                               Gammal bild på Lindome från 1870
                            (http://www.bygdeband.se/?post_type=attachment&p=774116)


                                                              På väg in till Lindome

                                                Bild tagen av Yasmin Khorram Manesh
               

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar