lördag 26 september 2015

Lindome Kyrka


När den första kyrkan byggdes är inte helt klart, men det finns en dopkar bevarad från 1100 eller 1200-talet. I den södra korsarmen finns en altartavla från 1600-talet och längre bak i kyrkans byggnad finns bilder på Jesus och lärjungarna som troligtvis tillhörande en äldre kyrka. Det är inte helt säkert om det varit en gammal altarsats eller om den alltid har suttit längst ner i kyrkan.

Den nuvarande altartavlan kom till vid kyrkans renovering år 2000 och föreställer Marias möte med Jesus efter uppståndelsen. Tornets övre delen blev påbyggd när kyrkan utökades och byggdes om till korskyrka inför invigningen 1885.

Orgeln är ombyggd 1962 till 22 stämmor och där behöll man bl.a. fasaden och orgelskåpet från år 1886. År 1984 renoverades och ommonterades orgeln. (http://www.lindomeforsamling.se/)

https://soundcloud.com/yasamin-khorram-manesh/klockor

Idag ringer klockorna till gudstjänster varje söndag och i veckan vid begravning. När klockorna ringer kl 11.00 mitt i veckan är det för att en församlingsbo har avlidit. Under sommaren ringer klockorna också för att påminna om morgon och afton bönen.


                                                         Innan utbyggnad en av kyrkan                                                                            
   

                                                             Dopkar gjord av täljsten



                                                              Lindome kyrka idag

                                             


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar