söndag 27 september 2015

Lindome natur

Lindome har tillgång till mycket natur och skog med sjöar och vandringsområden. Stora ytor för eleverna att upptäcka och många gånger hittar man spännande saker i naturen. Dessutom har ett flertal av dessa ställen mycket historia bakom sig. I Fagered går en kulturstig genom ängar och betesmarker där bla kossor och grisar betat en gång i tiden och fortsätter runt Fagereds sjön.

Det finns lite kvar av järnåldersmiljö, med en gammal hålväg, delar av en äldre jordbruksmark och ett 40-tal gravar. I området finns en hällkista från stenåldern och en gravhög från slutet av bronsåldern/början av järnåldern.

Hällesåker har också ett jordbrukslandskap. Här finns forntida åkerbruk, bevarade fägator och stenmurar till vår tids öppna åkerbruk. Gårdsbebyggelsen är från 1830-talet och framåt. Lindomes hembygdsgilles gård, Börjesgården, visar hur en gård från sekelskiftet 1900 kan tänkas ha sett ut i Lindome. Även här finns  gravar från brons- och järnåldern och på det närliggande Börsåsberget finns en grotta och rester av en fornborg. (http://minnen.molndal.se)







Bilderna tagna av Yasmin Khorram Manesh

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar